Hoe kan je als Young Professional burn-out klachten voorkomen?

Burn-out bij Young Professionals (25-35 jarigen) komt steeds vaker voor. Veel willen bereiken, veel willen en ook kunnen doen, weinig echt kunnen ontspannen.

Volgens onderzoek van de ArboUnie geeft 18% van de twintigers aan het eigenlijk rustiger aan te moeten doen. Bij de dertigers is dat opgelopen naar 26%.

Rustiger aan doen?

Waarom rustiger aan doen? Hoe helpt het rustiger aan doen in het voorkomen van burn-out klachten? Burn-out is een proces van opbranden door onbalans in je leven.

Onze hersenen onderkennen toenemende (werk)druk niet en daardoor doen wij er zelf weinig mee. Drukte, het steeds maar bezig zijn, je meer inspannen dan ontspannen, is een lang en langzaam proces. Helaas zijn wij niet in staat om langzame veranderingen te registreren…. en kan het zomaar gebeuren dat we pas beseffen dat we het eigenlijk wat rustiger aan moeten doen als de druppel al over de emmer heen is gelopen.

Daarnaast is ons stone age stresssysteem niet meer effectief in onze moderne science fiction omgeving. Ons stresssysteem is gemaakt om ons te helpen overleven en produceert daarom grote hoeveelheden stresshormonen. Onze reflexen worden gestimuleerd, bloeddruk en hartslag gaan omhoog, eiwitten en glycogeen in spieren worden omgezet in glucose zodat we meer energie hebben om te vechten of te vluchten. Ook komen er stoffen vrij die ervoor zorgen dat we vrijwel geen pijn voelen zodat we ondanks eventueel letsel toch uit een gevaarlijke situatie kunnen ontsnappen. Bij reëel gevaar kan dit verschil maken tussen leven en dood. Wij hebben echter tegenwoordig veel meer te maken met irreëel gevaar (mentale stress, werkdruk) maar ons lijf reageert daar op alsof het reëel gevaar is. De signalen die we van ons lijf krijgen voelen we door de aanhoudende stress niet meer, terwijl ons dat nu wel zou helpen om eerder op onze rem te trappen.

 

Niets doen is ook iets doen

Door regelmatig een ‘niets doen moment’ te nemen zorg je ervoor dat je stresssysteem tot rust komt. Ontspannen is herstellen! Maak een aantal keren per jaar jouw balans op, op het gebied van inspanning & ontspanning en welke signalen jouw lijf je geeft. Zo ben je je meer bewust van de langzame veranderingen in je leven die impact hebben op je energielevel.

 

Voor vragen of meer informatie

Neem vrijblijvend contact op met het StressCentrum.

Op de hoogte blijven?

Wilt u tips ontvangen en op de hoogte blijven van ontwikkelingen op het gebied van de preventie en aanpak van stress, werkdruk en burn-out? Meld u dan aan voor de nieuwsbrief.

AANMELDEN