Werkende moeders en stress

Werkende moeders en stress

Vrouwen hebben vaker last van stress dan mannen. Met name werkende moeders geven aan veel stress te ervaren. Wat zijn de oorzaken hiervoor en wat kan je hieraan doen?

Uit een onderzoek, gepubliceerd door het Sociaal Cultureel Planbureau, blijkt dat vrouwen zich vaker gestrest voelen dan mannen. Ook ervaren zij minder vrije tijd. Ze zijn onrustig op vrije dagen en kunnen zich slecht ontspannen. Mannen en vrouwen verschillen hierin erg van elkaar. Dit blijkt ook uit onderstaande cijfers.

Onderzoek Sociaal Cultureel Planbureau:

 • 12% van de mannen ervaart een minder goede gezondheid versus 14 % van de vrouwen.
 • 7 % van de mannen heeft last van depressieve gevoelens versus 13% van de vrouwen.
 • 8 % van de mannen is angstig/bezorgd versus 17 % van de vrouwen.

Gevolgen groter voor vrouwen

De gevolgen van stress lijken voor vrouwen groter dan voor mannen. Dat constateren in elk geval de Amerikaanse gynaecologen Stephanie McClellan en Beth Hamilton ‘Vrouwen hebben een grotere afgifte van chemische “triggers” voor stress,’ schrijven ze. Het gaat om hormonen die ook nog langer aanwezig blijven in een vrouwenlichaam dan in dat van een man.

 

Schokkende bewering

In de VS trok de volgende bewering de aandacht; “vetophoping rond het middel heeft niet in eerste instantie met lekkere trek te maken, maar met het stresshormoon cortisol.” Een voorname rol van cortisol is het aanvullen van energievoorraden die door stress uitgeput raken. Het hormoon zet voedsel om in vetten en verhoogt de eetlust

 

Meeste stress bij werkende moeder

Met name werkende moeders geven aan stress te ervaren. Zij voelen deze spanning vaak op verschillende terreinen, zowel op het werk als privé.

Over de verklaring van die grotere stressgevoeligheid is men eensgezind: vrouwen moeten te veel en zijn enorm streng voor zichzelf. Zelf hebben we een grote groep werkende moeders geïnterviewd en er was een opvallende overlap in kenmerken die vrouwen van zichzelf benoemden. Kenmerken die veelal gekoppeld kunnen worden aan het ervaren van stress:

 • Hoog verantwoordelijkheidsgevoel
 • Schuldgevoel
 • Piekeren/zorgen maken
 • Gaan door tot allerlaatste klus af is
 • Steeds harder rennen
 • Moeite met NEE zeggen
 • Plannen en organiseren
 • Chaos in het hoofd
 • Moeite met loslaten

 

Vrouwen zijn gezelschapsdieren

Naast het feit dat vrouwen zoveel moeten en enorm streng voor zichzelf zijn, is er nog een verschil tussen mannen en vrouwen. Mannen hebben van nature een hogere aanmaak van serotonine. Die neurotransmitter verzacht de effecten van stress. Bij vrouwen gebeurt dat alleen in gezelschap. Voor vrouwen is sociale steun zoeken daarom ‘een natuurlijke methode om stress te lijf te gaan”. Dat mechanisme verklaart ook waarom vrouwen na een spannende gebeurtenis vaak zo uitgebreid praten over alles wat zich heeft afgespeeld.

 

Mogelijke oplossingen

Er zijn veel manieren om op een constructieve manier met stress om te gaan. Zo kan mindfullness, ontspannende activiteiten of ademtherapie helpen om meer rust in je hoofd en lijf te creëren. Sociale contacten, inzicht en overzicht voor je zelf creëren en veranderen van gedragspatronen kunnen ook heel waardevol zijn. En om niet te vergeten, fysieke actie. Of dit nu een milde vorm van beweging is of echt sporten op niveau, dat is voor iedereen verschillend. Beweging is heel belangrijk aangezien de stressrepons een mechanisme is dat het lichaam voorbereidt op fysieke actie. Als we een stressvolle dag op kantoor hebben, zonder echt fysieke activiteit, dan kan stress schadelijke effecten berokkenen. Kom daarom altijd letterlijk in beweging om de schadelijke effecten van stress terug te dringen.

 

 

Voor vragen of meer informatie

Neem vrijblijvend contact op met het StressCentrum.

Op de hoogte blijven?

Wilt u tips ontvangen en op de hoogte blijven van ontwikkelingen op het gebied van de preventie en aanpak van stress, werkdruk en burn-out? Meld u dan aan voor de nieuwsbrief.

AANMELDEN