De relatie tussen stress en incontinentie

In Nederland zijn er naar schatting ongeveer 1 miljoen mensen die last hebben van urineverlies. Dit artikel gaat in op de relatie tussen stress en incontinentie: hoe stress veroorzaakt wordt als gevolg van incontinentie en waarom stress een oorzaak van incontinentie kan zijn.

Jaarlijks bezoeken ongeveer 64.000 Nederlanders de huisarts vanwege ongewild urineverlies. Toch is het probleem in werkelijkheid waarschijnlijk nog vele malen groter. Uit onderzoek blijkt dat het vooral bij mannen soms wel jaren kan duren voordat ze ermee naar de dokter durven stappen. Het gevolg kan zijn dat de klachten verergeren of mensen in een sociaal isolement terecht komen. Stress en incontinentie zijn zo aan elkaar gerelateerd.

Stress als gevolg van incontinentie

In Nederland zijn er naar schatting ongeveer 1.000.000 mensen die last hebben van urineverlies. De problemen variëren in ernst en oorzaak van elkaar. Wat de verschillende soorten incontinentie met elkaar gemeen hebben, is dat er in de meeste gevallen iets aan gedaan kan worden. Medicijngebruik, bekkenbodemfysiotherapie of een chirurgische ingreep kunnen de problemen oplossen of sterk verminderen.

Hoewel incontinentie een veelvoorkomend probleem is, rust er nog altijd een zwaar taboe op en praten mensen er liever niet over. Het is soms zelfs zo erg dat mensen het verborgen houden voor hun eigen partner of familie. Uit angst voor ‘een ongelukje’ komen ze nauwelijks de deur nog uit en ontvangen ze liever geen bezoek meer. Eenzaamheid, stress en depressiviteit kunnen hiervan het gevolg zijn.

Stress als oorzaak van incontinentie

Naast een gevolg kan stress ook een oorzaak zijn van de problemen. Stress kan zorgen voor extra spanning op de bekkenbodemspieren, met ongewild urineverlies als één van de klachten. Het is niet meer dan toevallig dat deze vorm ook wel stressincontinentie wordt genoemd. Hiermee wordt namelijk geen psychische stress bedoeld, maar de druk die ontstaat als gevolg van de bekkenbodemproblemen. Bekkenbodemoefeningen kunnen hierbij uitkomst bieden.

Stress kan ook zorgen voor verstoord toiletgedrag. Het kan bijvoorbeeld voorkomen dat mensen al bij de minste aandrang een toilet bezoeken. Tot soms wel 10-20 keer per dag. Dit kan leiden tot een verzwakte blaas, met ongewild urineverlies als mogelijk gevolg. Door stress buiten de deur te houden (o.a. meditatie en ademhalingsoefeningen) en je blaas te trainen kun je je plasgedrag succesvol aanpassen.

5 tips bij incontinentie

  • Praat erover met je partner of familie. Je zult merken dat dit voor veel opluchting zorgt.
  • Zoek hulp van een (huis)arts of specialist. Vaak is er een oplossing voor je problemen.
  • Probeer je te ontspannen. Meditatie en ademhalingsoefeningen helpen je te ontspannen.
  • Eet en drink gezond. Vermijd alcohol, cafeïne en andere eet- en drinkwaren die de blaas irriteren.
  • Gebruik de juiste hulpmiddelen. Abena heeft als enige maximaal ademend incontinentiemateriaal.

Vragen over incontinentie en stress?

Neem direct en vrijblijvend contact op met het StressCentrum. Bel: 085 047 00 06 Vul het contactformulier hiernaast in. Of mail naar: info@stresscentrum.nl

Op de hoogte blijven?

Wilt u tips ontvangen en op de hoogte blijven van ontwikkelingen op het gebied van de preventie en aanpak van stress, werkdruk en burn-out? Meld u dan aan voor de nieuwsbrief.

AANMELDEN