Tips tegen examenstress

De eindexamens zijn begonnen en bij veel studenten slaat de examenstress weer toe. Hoe jammer is het als stress je prestaties en je cijfer beïnvloedt? Bekijk hier de tips tegen examenstress.

 

De belangrijkste tip is: vooral rustig blijven!

Je hebt al de nodige uren zitten blokken, dus in principe beheers je de theorie en ben je er klaar voor. De volgende stap is om met zelfvertrouwen het examen in te gaan.

Docent Volkan Tasdan zegt” “het examen als feest, want je gaat jezelf bewijzen”. In zijn motivatievideo legt hij het ZOCK-model uit, wat staat voor:

  • Zelfvertrouwen
  • Ontspannen
  • Concentratie
  • Knallen
Nog wat tips:

Je mag zenuwachtig zijn: je doet het ergens voor en dus kan mag je zenuwachtig zijn. Laat het toe dat er spanning is. Benoem wat je voelt in je lichaam, in je gedachten en in je emoties, bijvoorbeeld: er is spanning in mijn buik. Probeer dat een naam te geven, bijvoorbeeld ‘baksteen’. En kijk of je kan accepteren dat deze ‘baksteen’ er gewoon op dit moment mag zijn. Gewoon omdat het er toch al is. Je hoeft de gedachten, gevoelens en emoties niet te onderdrukken, te bestrijden of te negeren. Probeer ze een plekje te geven en accepteer dat het er gewoon bij hoort.

Focus op je ademhaling. Concentreer je op je buik, ter hoogte van je navel. Adem rustig in en uit en merk op hoe je buikwand naar binnen en buiten beweegt. Tel bij iedere inademing en uitademing: adem in 1, adem uit 2. Adem in 1, Adem uit 2, etc. Kijk nu of je je ademhaling kan vertragen door langzamer te tellen.

Laat je niet opjutten door je medestudenten

Zorg dat je genoeg energie hebt: slaap zo veel mogelijk en drink geen / matig koffie en geen energiedrankjes. Je krijgt hiervan even een energiepiek, maar je energieniveau zakt daarna snel omlaag.

Faalangst training

https://www.stresscentrum.nl/trainingen/faalangst-faalangsttraining/

Voor vragen of meer informatie

Neem vrijblijvend contact op met het StressCentrum.

7 + 10 =

Op de hoogte blijven?

Wilt u tips ontvangen en op de hoogte blijven van ontwikkelingen op het gebied van de preventie en aanpak van stress, werkdruk en burn-out? Meld u dan aan voor de nieuwsbrief.

AANMELDEN