Faalangst

FAALANGST TRAININING

‘Faalangst’. Wat heeft dat woord een zware lading zeg. De angst om te falen. Falen! Betekent dat niet gewoon dat je een fout maakt? En maakt iedereen niet wel eens een fout? Verwacht jij van jezelf dat je geen fouten mag maken of dat het altijd zo goed mogelijk moet gaan? Kan dat eigenlijk wel? Helemaal geen fouten maken? Nee, dat is niet realistisch. En doordat je iets van jezelf vraagt dat niet realistisch is, raak je keer op keer teleurgesteld en wordt de spanning alleen maar groter.

Faalangst kun je in allerlei situaties hebben. Als je een presentatie moet houden, bij een examen op school of je rij-examen. De spanning loopt dan zo hoog op, dat je niet zo presteert als je zou willen. Hierdoor wordt jouw idee dat het toch niet zou lukken alleen maar bevestigt en kom je in een negatieve spiraal terecht.

 

Faalangst, onderpresteren en studie-uitval

Uit onderzoek is gebleken dat (faal)angst een belangrijke factor is bij ‘onderpresteren’ of het vroegtijdig staken van een studie. Dit is zonde want met vroegtijdig stoppen met een studie bouw je een onnodige studieschuld op en krijg je een extra faalervaring er bij! Dit doet geen recht aan je persoon… terwijl je weet dat je beter kan!

Bij zowel de harde werker (de perfectionist) als de ogenschijnlijke ‘lanterfanter’ (de uitsteller)  kan er sprake zijn van onbewuste hardnekkige faalangst of diepe onzekerheid, die hun leven écht zuur maken. Sommige ‘gemotiveerde’ studenten vermijden zelfs om naar hun lessen te gaan uit angst om geconfronteerd te worden met onmachtige gevoelens… Angst om beoordeeld te worden, angst om het niet te kunnen, angst om er niet bij te horen, angst om ouders teleur te stellen…

 

Stress, zenuwen, slapeloosheid, piekeren en uitstelgedrag

Wat te doen als je graag wilt doorstuderen maar dat je genoeg hebt van die constante zenuwen, slapeloosheid en piekergedachten of juist die constante stress omdat je alsmaar je werk uitstelt tot ‘vijf voor twaalf’… en nachten door moet halen om uiteindelijk met hakken over de sloot net een voldoende te halen… of net niet! Terwijl je weet dat er meer in zit.

Ben je dit vicieuze cirkel zat en ben je gemotiveerd om het anders aan te pakken?

Je hoeft het niet alleen te doen.

Stephanie de Witte

Stephanie is Master Coach & Counsellor en gespecialiseerd in het beter omgaan met werk- of studiedruk.

Zij richt zich specifiek op de doelgroep studenten van 16-26 jaar met de training “Succesvol je diploma halen. Beter omgaan met (faal)angst, perfectionisme en/of uitstelgedrag”. Meer info: mail naar stephanie@stresscentrum.nl

Begeleiding op maat werkt motiverend en effectief

Stephanie de Witte is gespecialiseerd op faalangst, perfectionisme en/of uitstelgedrag en heeft een vernieuwende ACT-methode (Acceptance and Commitment Therapy) ontwikkeld, waardoor vele studenten hun diploma met succes hebben gehaald.

Tijdens een intakegesprek kun je met de professionele studentbegeleider Stephanie van het StressCentrum bespreken waar je in je studie tegen aan loopt en hoe je met minder stress je studie succesvol kan doorlopen.

Met een intake, een 4-tal individuele gesprekken en e-coaching leer je je anders te verhouden met je angsten en ‘hand-in-hand met je angst’ je studie succesvol te doorlopen.

MEER INFO of aanmelden

Neem direct en vrijblijvend contact op met het StressCentrum.

Bel: 085 047 00 06 of
vul het contactformulier hiernaast in.
Of mail naar: info@stresscentrum.nl