De huisartsen in Nederland vinden de werkdruk te hoog. De kwaliteit van de huisartsenzorg staat hierdoor onder druk.

Volgens onderzoek van Newcom Research (2018), in opdracht van de LVH, krijgen huisartsen noodzakelijke werkzaamheden niet af binnen de reguliere werktijd. Dit komt doordat de werkdruk te hoog is. Ook leidt het tot haastwerk en kans op het maken van fouten dan groot is. Huisartsen laten patiënten niet in de kou staan. Maar dingen als vakliteratuur, organisatorische zaken en nascholing schieten er steeds meer bij.

 

Tweederde van de huisartsen vindt de werkdruk te hoog.

Een kwart van de huisartsen geeft aan dat ze op hun grens zitten,

als gevolg van de groeiende werkdruk.

Een belangrijke oorzaak van de hoge werkdruk is de vergrijzing, in combinatie met het overheidsbeleid om mensen zo lang mogelijk thuis te laten wonen.

Ouderen kampen vaak met complexe problemen en gaan relatief vaak naar de huisarts. Daarnaast kregen huisartsen er de laatste jaren steeds meer taken bij, onder meer doordat ze (eenvoudige) ingrepen van het ziekenhuis overnemen.

Volgens het onderzoeksbureau hebben huisartsen in achterstandswijken het zwaarst. Veel van hun patiënten kampen niet alleen met werk- en inkomensproblemen, maar ook met een slechte gezondheid.

LHV zegt met alle zorgverzekeraars in gesprek te gaan om te kijken hoe huisartsen meer tijd kunnen krijgen voor hun patiënten.

Newcom deed onderzoek onder ruim 1600 huisartsen.

Bron: www.newcom.nl

 

Voor vragen of meer informatie

Neem vrijblijvend contact op met het StressCentrum.

5 + 4 =

Op de hoogte blijven?

Wilt u tips ontvangen en op de hoogte blijven van ontwikkelingen op het gebied van de preventie en aanpak van stress, werkdruk en burn-out? Meld u dan aan voor de nieuwsbrief.

AANMELDEN