Mantelzorg en stress

De fysieke, emotionele en mentale belasting bij mantelzorg wordt vaak onderschat. Niet alleen door anderen, ook door de mantelzorgers zelf.

Stress, overspannenheid en burn-out zijn veelvoorkomende klachten bij mantelzorg.

Vandaar dat Stichting StressCentrum Mantelzorg als specifiek thema heeft benoemd. Door het bieden van informatie en hulp willen wij stress gerelateerde klachten en uitval van mantelzorgers voorkomen. Daarnaast bieden wij trajecten aan voor mantelzorgers gericht op het beter omgaan met de stress bij mantelzorg en het verhogen van de veerkracht.

 

 

Ongeveer 220.000 van de 1,5 miljoen intensieve mantelzorgers voelen zich zwaar belast.

Dat blijkt uit een groot onderzoek van de GGD’s, CBS en RIVM. Deze cijfers werden gepresenteerd op de Dag van de Mantelzorg.Vrouwen geven vaker mantelzorg dan mannen. Het aantal uren mantelzorg neemt vanaf de pensioenleeftijd toe. Tot 65 jaar gaat het om gemiddeld 10 uur, voor 65-tot 75-jarigen is het gemiddeld 14 uur. Voor 85-plussers komt het aantal uren mantelzorg uit op 24. Door de vergrijzing zal de druk op de mantelzorg de komende jaren toenemen, zeggen de onderzoekers. Ouderen hebben vaker beperkingen en chronische ziekten.

 

 

Feiten

  • 2,6 miljoen mensen in Nederland zijn mantelzorger.
  • Ongeveer 220.000 van de 1,5 miljoen intensieve mantelzorgers voelt zich zwaar belast. De meeste hiervan zitten in de groep 50-65-jarigen.
  • 71 % combineert mantelzorg met werk.
  • Vrouwen geven vaker mantelzorg dan mannen.

 

Training voor mantelzorgers

Specifiek voor de mantelzorg heeft het StressCentrum een aantal stresspreventie en stressreductie programma’s ontwikkeld. Wij bieden verschillende trainingen, workshops en voorlichting voor mantelzorgers aan.

Vragenlijst overbelasting mantelzorg

Wil je weten of je als mantelzorgers overbelast bent? Vul de Caregiver Strain Index (CSI) vragenlijst in. Deze vragenlijst is één van de meest gebruikte (internationale) meetinstrumenten om belasting door mantelzorg te meten.

Naar de vragenlijst overbelasting.

Zorg voor mantelzorgers

Zorg voor mantelzorgers

Mantelzorg en de zorg voor de Mantelzorger De fysieke, emotionele en mentale belasting van de mantelzorger wordt vaak onderschat. Niet alleen door anderen, ook door de mantelzorger zelf. Tessa is 69 jaar en mantelzorger. Ze is al bijna 45 jaar getrouwd met Ton, bij...

Pak stress in de mantelzorg aan

Pak stress in de mantelzorg aan

Stress en Mantelzorg Het langdurig zorgen is een zware taak zowel emotioneel als fysiek. Een mantelzorger krijgt te maken met heel wat materiële en emotionele hindernissen. De last komt vaak neer op de schouders van één persoon. Specifiek voor de mantelzorg heeft...

Voor vragen of meer informatie

Neem vrijblijvend contact op met het StressCentrum.

Op de hoogte blijven?

Wilt u tips ontvangen en op de hoogte blijven van ontwikkelingen op het gebied van de preventie en aanpak van stress, werkdruk en burn-out? Meld u dan aan voor de nieuwsbrief.

AANMELDEN