Boekreview ‘Hollend voor je stress uit’ -Suzan Kuijsten

‘Hollend voor je stress uit’ is een prettig leesbaar boek voor wie met wat meer gemak, rust en ruimte door het leven wil. Het boek gaat over de goede en slechte kanten van stress, over het verschil tussen lekker druk en over-spannen.

Suzan gebruikt haar ervaring als coach, trainer adviseur, werknemer en als iemand die zelf geregeld is uitgegleden over stress, om de lezer inzichten en gereedschappen aan te reiken om het gevoel van overbelasting aan te pakken. Zij geeft aan: ‘Ik ben niet de eerste die over dit onderwerp schrijft, maar ben wel de eerste die laat zien hoe de verschillende stressfactoren op elkaar ingrijpen’. Wij zijn het daar mee eens.

Het boek is ingedeeld in drie delen. Begonnen wordt met een duidelijke uitleg van het fenomeen stress. Aspecten zoals mentale stress, behoeften vervulling en chronische stress worden duidelijk en herkenbaar uiteengezet. Het hoofdstuk ’waarom we niet meer kunnen stoppen met hollen’ slaat de spijker op zijn kop ten aanzien van de vanzelfsprekendheid van stress in het dagelijks leven.

In het deel Spanningsbezorgers komen de veertien hofleveranciers van stress aan bod. Stress aanpakken begint met het (h)erkennen van de stressveroorzakers. De duidelijke en veelzijdige uitwerking van de hofleveranciers helpt hierbij. In het boek wordt de nadruk gelegd op de versterkende werking van de afzonderlijke stressveroorzakers.

Het laatste deel gaat over stress reducerende technieken. De praktische tips, quotes, opdrachten en oefeningen geven de lezer handvaten om de veertien hofleveranciers van stress effectief aan te pakken.

Het boek is gericht op een breed publiek. Voor de hulpverlener veel bekende kost, maar de overzichtelijke weergave van stressfactoren en gereedschappen geeft toch een meerwaarde.

Het boek is speels en aantrekkelijk vormgegeven. Jammer dat de inhoudelijke vormgeving niet tot uiting komt op de ietwat saaie kaft, anders zou het boek nog meer een eyecatcher zijn op ieders bureau of nachtkastje.

 

 

ISBN 9789491363351

 

Review door Dennis Karakoç, Stichting StressCentrum

Voor vragen of meer informatie

Neem vrijblijvend contact op met het StressCentrum.

Op de hoogte blijven?

Wilt u tips ontvangen en op de hoogte blijven van ontwikkelingen op het gebied van de preventie en aanpak van stress, werkdruk en burn-out? Meld u dan aan voor de nieuwsbrief.

AANMELDEN