Young Professional: Hoe hoog leg jij de lat?
Misschien herinner je je de reclame nog van het NCOI, de opleider van werkend Nederland. “Die stok dat zijn wij, de lat die bepaal jij. Hoe hoog leg jij de lat?” Vooral dat laatste, is iets waar Young Professionals nogal eens tegenaan lopen.
Dit artikel is geschreven door onze Stress Specialist Lineke Booster.
Wil je meer informatie over bore-out? Neem contact op: info@stresscentrum.nl
De keerzijde van ambitie
NCOI wil mensen helpen bij het verwezenlijken van hun ambitie. Dat is een mooi streven. En met ambitie is niets mis. Zeker als Young Professional ben je vaak ambitieus en wil je er alles uithalen wat erin zit. Alleen, wat gebeurt er wanneer je de lat voor jezelf zo hoog legt en andere zaken ten koste gaan van je ambitie?
In de reclame wordt niet verteld dat hoe hoger jij de lat voor jezelf legt, hoe hoger je de druk voor jezelf opvoert. En die druk, die je niet alleen in baan oplegt, maar ook thuis, kan op den duur tegen je gaan werken. In veel gevallen leidt het tot ongezonde stress en sommige gevallen tot een burn-out. Er is een reden waarom de groep van werkende Nederlanders tussen de 30-34 jaar een van de grootste groepen is die in een burn-out zit.
Niks ten nadele van het NCOI en hun reclame. Waar het omgaat is de lat. Tegenwoordig lijkt alles maakbaar. Op het moment dat je de lat zelf niet hoog legt, ligt het dus aan jou. Althans, dat is het gevoel dat veel Young Professionals hebben. Je hebt alle tools. Nu hoef jij alleen nog maar de lat te bepalen.
Bij veel YP’ers met stress en burn-out klachten ligt die lat ontzettend hoog. Onrealistisch hoog. Je blijft hard werken om die lat te halen. Wat een onmogelijke taak is. Op het moment dat je bezig bent met het halen van die lat, vergeet je bovendien vaak om om je heen te kijken. Om te genieten, van wat er zich nu afspeelt.
Verschillende doelen – verschillende latten
Met ambitie is niets mis. Ook niet met gezonde uitdagingen. Het gevaar is dat je ten onder gaat aan je eigen onmogelijke lat. Je voert onnodige druk op. Bij jezelf en vaak ook bij anderen. De uitdaging is om realistische doelen te stellen. Doelen die haalbaar zijn en tegelijkertijd uitdagend. Maar niet zo uitdagend dat ze onmogelijk zijn, of ten koste gaan van alles, zoals je gezondheid en je geluk.
We denken misschien dat ons geluk de lat is. Terwijl het geluk ook juist in de kleine dingen zit, die we niet meer zien omdat we zo bezig zijn met ons geluk (de lat) te halen.
Vraag jezelf af of het je het waard is om de lat zo hoog te leggen. Wat moet je ervoor laten? Je vrienden? Je familie? En wil je alles nu halen? Vaak hebben we meerdere latten, meerder doelen die we willen bereiken. Wil je die allemaal dit jaar behalen? Of kun je die ook verspreiden, waardoor je net wat meer ruimte creëert voor jezelf, zodat je niet ten onder gaat aan je eigen latten.
Of het nu gaat om werk, studie, het huishouden of vakanties. Jezelf serieus de vraag stellen: Hoe hoog leg jij de lat? En daar rustig over nadenken. En jezelf andere vragen stellen zoals: Wat moet ik ervoor laten? Is dat het me waard? Dit soort vragen kun je jezelf vaker stellen. Niet alleen als het om een carrière gaat.
Wie bepaalt de hoogte van de lat?
Hierbij is het ook van belang om jezelf af te vragen wie deze hoogte van de lat oplegt. Ben je dat zelf? Laat je je beïnvloeden door je ouders, je omgeving, je vrienden, social media? Als je ouders bijvoorbeeld verwachten dat je carrière maakt, dan kunnen ze soms onbedoeld deze druk op jou uitvoeren. Ondanks dat je zelf misschien helemaal niet gelukkig wordt van een carrière waarbij je 60 uur per week werkt. Voor wie leg jij de lat zo hoog?
Kijk uit voor de hoogte van de lat. De enige die daar invloed op heeft ben jezelf. Het is niet erg om uitdagende doelen te stellen. Alleen, vraag jezelf af in hoeverre je doelen realistisch zijn. Wat levert het je op en wat moet je ervoor laten. Is dat het je dan waard om de lat zo hoog te leggen? Zo ja, ga er voor! Zo nee, stel je lat dan bij.
Hoe hoog leg jij de lat?