Slaapproblemen als gevolg van stress op het werk

Een op de zes werknemers kampt met serieuze slaapproblemen. Bijna twee derde van hen functioneert daardoor soms minder goed op het werk.

Dat blijkt uit een online-enquête van marktonderzoeker TNS Nipo onder ruim 3.400 Nederlanders. Meer dan de helft van de werknemers die hinder ondervinden van slaapproblemen heeft last van concentratieproblemen (59 procent). Een kwart maakt fouten door het gebrek aan een goede nachtrust.

Dat mensen wakker liggen, komt volgens het onderzoek dat in opdracht van zorgverzekeraar Zilveren Kruis werd gedaan, ook vaak door het werk.

In totaal 49 procent van de ondervraagden geeft aan dat de slapeloze nachten komen door zorgen over hun baan. Mensen slapen slecht omdat ze te veel werken of het werk niet kunnen loslaten. Of ze blijven piekeren over een vervelend gesprek met een collega.

Bij mannen is dit percentage met 55 procent hoger dan bij vrouwen (44 procent), die vaker niet kunnen slapen vanwege privéproblemen.

Werksituaties en Werkdruk als bron van stress

Volgens de onderzoekers wordt de helft van de slaapproblemen veroorzaakt door werk. De werkdruk en het niet kunnen loslaten van het werk zijn de meest genoemde oorzaken. ‘s Avonds nog een mail sturen of blijven piekeren over een vervelend gesprek kunne grote invloed hebben op de nachtrust.

Ook leidinggevenden kampen met slaapproblemen, maar dat uit zich vaker in een slechter humeur.

Voor vragen of meer informatie

Neem vrijblijvend contact op met het StressCentrum.

Op de hoogte blijven?

Wilt u tips ontvangen en op de hoogte blijven van ontwikkelingen op het gebied van de preventie en aanpak van stress, werkdruk en burn-out? Meld u dan aan voor de nieuwsbrief.

AANMELDEN