Wil jij een burn out voorkomen? Meer energie? Goed re-integreren na een burn out? Beter slapen?

Heartmath biedt bewezen resultaat bij het behandelen van dergelijke klachten. Hoe? Dat ligt ik hieronder graag toe.

Eerst een stukje uitleg over stress

Stress is goed en hebben we nodig om de prestaties te leveren die we willen leveren. Alleen chronische stress is slecht. Chronische stress betekent simpel gezegd dat je lichaam te weinig herstelt met allerlei fysieke, mentale en emotionele gevolgen van dien. Denk bijvoorbeeld aan een verlaagde weerstand, slechter slapen, minder goed concentreren, prikkelbaarder en heftigere emoties. De oorzaak van chronische stress is dus fysiek. Je lichaam hertstelt te weinig. Dit wordt veroorzaakt door ons gedrag en de keuzes die we maken. De sleutel van de oplossing ligt dan ook in eerste instantie in het fysieke en de keuzes die we hierin kunnen maken.

Hoe kunnen we zorgen dat we fysiek vaker écht goed herstellen zodat we bijvoorbeeld minder prikkelbaar zijn, beter slapen, beter kunnen concentreren, een verhoogde weerstand hebben, prettiger reageren en meer energie hebben? Welke keuzes moeten we daarvoor maken?

Bij Heartmath hebben ze meer dan 20 jaar wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de invloed die onze ademhaling heeft op ons fysieke herstel. Met onze ademhaling beïnvloeden we ons autonome zenuwstelsel. Dit stelsel regelt bijna alles in ons lijf wat “automatisch” gaat: o.a. bloeddruk, hartslag, zweetklieren, spierspanning, voedsel verteren. Ons autonome zenuwstelsel heeft een gaspedaal: hartslag stijgt, zweetklieren actief, arm en beenspieren gespannen, spijsvertering “on hold”, dan is ons “stresssysteem” in actie. En het heeft een rem: o.a. ademhaling normaal, zweten stopt, spierspanning daalt, voedsel wordt weer verteerd, hartslag en bloeddruk nemen af, dan is ons herstelsysteem in actie. Dit systeem raakt ontregelt als we gedurende langere tijd niet goed herstellen en te veel stress hebben. Het gaspedaal van het autonome zenuwstelsel is overbelast en dat is onderdeel van een kettingreactie in ons lijf en hoofd. Hoe ons autonome zenuwstelsel functioneert kunnen we (gedeeltelijk) terug zien in de hartritmevariatie (HRV). HRV is de variatie in tijd tussen opeenvolgende hartslagen. Dit (HRV) is een betrouwbare graadmeter van het realtime functioneren van het autonome zenuwstelsel.

Bij Heartmath wordt dit zichtbaar gemaakt door middel van biofeedback: een sensor in je oor die jouw HRV meet. Tijdens verschillende ademhalingsoefeningen kan je zien wat het effect is van die oefeningen op jouw HRV (en dus je autonome zenuwstelsel en dus je fysieke herstel).

Samengevat

Stress met te weinig fysiek herstel -> Chronische stress -> fysieke gevolgen (o.a. verlaagde weerstand, slechter slapen), mentale gevolgen (o.a. verminderde concentratie, meer piekeren), emotionele gevolgen (o.a. prikkelbaar, heftigere emotionele reacties).

Voorkomen van het opstapelen van stress met de Heartmath methode:
Ademhalingsoefeningen -> Autonome Zenuwstelsel (gaspedaal en rem) in balans -> fysiek herstel (gemeten door hartritmevariatie) -> positieve effecten op emoties (minder prikkelbaar), fysiek (sneller herstel, verhoogde weerstand), mentaal (betere concentratie, kunnen plannen, logisch nadenken).

Werken aan herstel

Naast ademhalingsoefeningen gaan we je (herstel)gedrag onder de loep nemen: waar ligt voor jou de sleutel voor beter herstel, naast ademhalingsoefeningen? Hierbij wordt gebruik gemaakt van een werkboek wat een belangrijke stimulans blijkt voor het in de praktijk brengen van de nieuwe inzichten. Dit gaat in kleine stappen, gekoppeld aan dagelijkse routines, om de kans op daadwerkelijke gedragsverandering te vergroten! Daarnaast helpt voor veel mensen ook het “letterlijk zien wat er gebeurt in je lijf” (door de biofeedback met de sensor die je HRV meet) om het vol te houden. De rol van de gecertificeerde Heartmath Coach is om jou hier goed in te begeleiden met een open, positieve benadering en een integrale blik op de zaken waar je tegen aan loopt. Zo kan het ook zijn dat er (aanvullend) iets anders nodig blijkt te zijn voor jouw specifieke vraag. Vanwege de professionele achtergrond en een breed netwerk zal dit altijd open en eerlijk besproken worden.

Praktische resultaten

 • méér energie en verhoogde vitaliteit
 • verbeterd prestatievermogen (concentratie, besluiten nemen, focus)
 • beter slapen
 • beter voorbereiden op, omgaan met en herstellen van stressvolle gebeurtenissen
 • verhoogde weerstand

  Beproefde methode

  Het Heartmath programma wordt onder andere toegepast door: Nationale Politie, Eredivisie voetbal, in het onderwijs (zowel docenten als kinderen), bij zorginstellingen en in het bedrijfsleven.  

   Individuele trajecten

   De individuele trajecten bestaat uit 7 sessies van 1.5 uur.
   Dit is inclusief een voor- en nameting, oefenen met biofeedback en een werkboek.

   Workshops voor organisaties

   De workshops voor organisaties worden op de specifieke vraag van de klant afgestemd.

   De coach

   Ik ben Evelyne Rood, 39 jaar met een enorme passie voor energie en veerkracht!

   Als student Arbeids- en Organisatie Psychologie, met extra vakken gezondheids- en sportpsychologie, en als topsporter, was ik al vroeg geboeid door motivatie en prestaties.  Met twee ouders die docent lichamelijke opvoeding waren misschien niet gek…

   Senioren medewerker Training Ondek je seniorenkracht

   Toch ben ik eerst op een iets ander spoor beland. O.a.in het bedrijfsleven als bijvoorbeeld adviseur Leren en Ontwikkelen met als belangrijkste taak het coördineren van het traineeship en het begeleiden van de Young Professionals. Ook genoeg raakvlakken met motivatie en prestaties, alleen wat minder met gezondheid. Na een korte periode van rust en een interessante ontdekkingstocht, ben ik actief aan de slag gegaan met mijn “oude” passie gezondheid/ vitaliteit. Diverse cursussen, opleidingen, lezingen, podcasts op het gebied van gezondheid hebben mij op het spoor van stress gebracht. Vooral vanwege de enorme negatieve impact die dat kán hebben.

   Terwijl stress ook essentieel is om de prestaties te leveren die we willen leveren. Hoe zit dat dan? Wat is er nodig in de huidige tijd om de goede balans te vinden tussen inspanning en ontspanning? Om niet in een burn out te belanden? Of na een burn out weer je energie terug te vinden in de nieuwe situatie? En als je dat “weet” of “voelt”, hoe ga je dat dan integreren in je leven? Dat is mijn passie….

   Ik hou van praktisch, resultaatgericht en een positieve benadering. Mijn ervaring is dat we het meest leren van dingen die we voelen en ervaren, in aanvulling op “waardevolle gesprekken”. Daarom spreekt de Heartmath methode mij aan en daarom maak ik graag gebruik van de natuur. Daarnaast ben ik voortdurend in ontwikkeling om nieuwe manieren te leren om mensen door middel van “ervaringen” dichter bij hun hart te laten komen en gezond herstelgedrag aan te leren.

   Voor vragen of meer informatie

   Neem vrijblijvend contact op met het StressCentrum.

   Op de hoogte blijven?

   Wilt u tips ontvangen en op de hoogte blijven van ontwikkelingen op het gebied van de preventie en aanpak van stress, werkdruk en burn-out? Meld u dan aan voor de nieuwsbrief.

   AANMELDEN