Denken met gevoel: minder denken is vaak effectiever.

 

Behalve kiezen door informatie te verzamelen en vervolgens uitgebreid (bewust en rationeel) te analyseren, is er ook een andere mogelijkheid voor het maken van keuzes. Dat is het onbewust keuzes maken.

De onbewuste manier van keuzes maken:
Neem de informatie die van belang is voor je keuze in je op en slaap er een nachtje over. Na die nacht slapen, kies je op basis van je gevoel. Voelt het goed dan kies je ‘ja’. Uit onderzoek blijkt dat je op deze manier, vooral bij complexe beslissingen, meestal de beste keuze maakt! Mensen blijken heel veel onbewuste kennis te hebben. Het onbewuste heeft bovendien een veel grotere verwerkingscapaciteit dan het bewustzijn. Deze kennis en capaciteit kun je inzetten door je onbewuste te gebruiken in het maken van keuzes en op je gevoel af te gaan, ook al kun je dat soms niet verklaren.

De bewuste keuze:
We verzamelen informatie, wegen we plussen en minnen af en denken we na over verschillende scenario’s.

De snelle keuze:
Een derde manier om een keuze te maken is een snelle keuze te maken. Meestal gebeurt dit in de haast. Soms is het nodig om snel te reageren en is er geen tijd om eerst de situatie te analyseren. Meestal echter kom je tot de beste beslissing door er meer tijd aan te besteden. Dat kan dus op twee manieren: bewust of onbewust.

Onderzoek wijst uit: slaap er een nachtje over
Uit onderzoek blijkt dat bewust nadenken lang niet altijd helpt bij het verbeteren van keuzes en beslissingen en dat onbewuste denken vaak tot de beste beslissingen leidt, door er letterlijk of figuurlijk een nachtje over te slapen. Onbewuste beslissingen blijken vaak beter dan bewuste beslissingen en snelle beslissingen. Daarbij is het zo dat een nachtje erover slapen helpt, maar minder is ook genoeg. Dit geldt vooral bij complexe beslissingen, waarbij veel informatie komt kijken.

Dus beperk je keuzestress en zet eens wat vaker je onbewuste aan het werk. Slaap er een nachtje over, leid jezelf af met iets anders of neem een moment rust en maak dan een keuze op basis van je gevoel.

Bron: Dijksterhuis, A. (2013). Het slimme onbewuste

Voor vragen of meer informatie

Neem vrijblijvend contact op met het StressCentrum.

Op de hoogte blijven?

Wilt u tips ontvangen en op de hoogte blijven van ontwikkelingen op het gebied van de preventie en aanpak van stress, werkdruk en burn-out? Meld u dan aan voor de nieuwsbrief.

AANMELDEN