Waarom omgaan met stress voor Young Professionals belangrijk is

Item: omgaan met stress voor Young Professionals

Veel werkgevers werken graag met Young Professionals. Waarom? Zij zijn innovatief, kunnen goed inspelen op de actualiteit, zorgen voor een evenwichtige leeftijdsopbouw in een organisatie, zijn gedreven, verfrissend en ambitieus. Hierbij is het belangrijk niet alleen de Young Professional vakinhoudelijk te ontwikkelen, maar ook op het omgaan met stress.

De uitdaging van die ambitie en het jonge enthousiasme is dat Young Professionals nog niet altijd bewust zijn van wat zij aankunnen, fysiek, mentaal en emotioneel. En het is voor menigeen, ongeacht leeftijd of ervaring, best wel een kunst om er achter te komen wat de beste stappen zijn om goed om te gaan met stress.

Wat betekent goed omgaan met stress?

In de jaren 70/80 heeft Salvator Maddi, psycholoog aan de University of Chicago een onderzoek gedaan naar de lange termijn impact van stress op medewerkers van de Illionois Bell Telephone Company. In de jaren 80 moest Bell Telephone de helft van het personeel ontslaan, de mensen die mochten blijven ondervonden veel onzekerheid, veranderende rollen en hogere eisen. Sommige werknemers stortten in, anderen gedijden er wel bij – ze vonden een nieuwe richting en gingen zich beter voelen. Hoe dat kwam?

De mensen die het goed deden onder stress:

 • dachten anders over stress, zij beschouwden stress als een normaal onderdeel van het leven
 • zagen stress als een kans om te groeien
 • onderkenden hun stress vaker
 • handelden actief
 • waren eerder geneigd voor zichzelf te zorgen
 • bouwden een reserve aan kracht op, waarop ze in moeilijke tijden een beroep konden doen

Salvator Maddi noemde dit de moed om te groeien van stress. Dit goed zijn in stress, betekent dat we niet altijd stress in ons leven onder controle kunnen hebben, maar dat we wel kunnen kiezen hoe we met stress omgaan. Weten dat je die keuze hebt, daar kan je niet vroeg genoeg mee beginnen.

 

Waarom is het voor Young Professionals belangrijk om goed om te kunnen gaan met stress?

Deze groep medewerkers in de leeftijd van 25 tot 35 jaar staan in de bloei van hun leven en op veel fronten zijn er uitdagingen die stress kunnen opleveren:

 • eigen identiteit hebben en bewaken
 • zelfstandigheid ervaren
 • carrière maken
 • relaties, gezin opbouwen, kinderen krijgen en opvoeden
 • volle agenda met weinig herstelmogelijkheden
 • …. etc.

In deze dynamiek komt de Young Professional tijd tekort om stil te staan bij zijn eigen veerkracht, zijn eigen moed om te groeien van stress. Waar is de balans tussen inspanning en ontspanning? Waar krijg je stress van? Waar ligt je grens eigenlijk? Welke signalen krijg je van je lijf en wanneer moet je ingrijpen? Hoe kan je constructief een probleem aanpakken en hoe kun je goed gebruik maken van de energie die stress je geeft in plaats van die te verspillen aan het beheersen van stress?

Goed omgaan met stress is van essentieel belang om gezond en met plezier te werken. Daar kun je niet vroeg genoeg mee beginnen, om er ook zo lang als mogelijk profijt van te hebben! Zonder het goed om kunnen gaan met stress ligt een burn-out op de loer. Een burn-out kost een organisatie gemiddeld € 60.000,- euro en duurt 7 maanden (TNO). Onder de Young Professionals maakt 40% zich zorgen om een burn-out te krijgen. Wil je van die zorgen af en gaan ervaren hoe het is om te dealen met stress? Het StressCentrum geeft speciaal voor Young Professionals trainingen, coaching, spreekuren en advies.

 

Vragen?

Heeft u vragen over het voorkomen van (werk)stress en burn-out bij Young Professionals? Neem dan contact op met onze Young Professionals deskundigen.

 

Voor vragen of meer informatie

Neem vrijblijvend contact op met het StressCentrum.

Op de hoogte blijven?

Wilt u tips ontvangen en op de hoogte blijven van ontwikkelingen op het gebied van de preventie en aanpak van stress, werkdruk en burn-out? Meld u dan aan voor de nieuwsbrief.

AANMELDEN