Stress en burn-out bij werkende jongeren van 25-35 jaar (millennials)voorkomen

 

Maar liefst een miljoen werknemers heeft last van burn-out klachten. Onder de groep van jonge werkenden (25-35 jaar) heeft 17% last van burn-out klachten.

 

Als jonge werkenden een burn-out gehad hebben op jonge leeftijd, is er een verhoogde kans is dat zij later weer en burn-out krijgen.  

Vandaar dat het StressCentrum stress bij Millennials (de jongere werknemer geboren tussen 1980 en 2000) als specifiek thema heeft benoemd. Door het bieden van informatie en hulp willen wij stress gerelateerde klachten en uitval van jongeren voorkomen. Daarnaast bieden wij trajecten aan voor jongeren gericht op het beter omgaan met de stress en het verhogen van de veerkracht.

 

Gezond en met plezier te leven en werken, nu en ook later.

Goed omgaan met stress is van essentieel belang om gezond en met plezier te leven en te werken. Daar kun je niet vroeg genoeg mee beginnen, om er zo lang als mogelijk profijt van te hebben.

Zonder het goed om kunnen gaan met stress ligt een burn-out op de loer. Er zijn meerdere factoren die een burn-out bij een jonge werknemer kunnen veroorzaken. Een van deze factoren is werkstress. Dit wordt met name veroorzaakt door een combinatie van te hoge taakeisen, emotioneel zwaar werk en slechte omgangsvormen op het werk, zoals pesten. Een hoge prestatiedrang speel vaak ook een rol, net zoals het ontbreken van voldoende herstelmogelijkheden.

 

Wat kun je doen?

Om een burn-out te voorkomen is een actieve aanpak nodig. Stressklachten lossen niet vanzelf op, daar moet je iets aan doen. Door aandacht te hebben voor de stress die je vandaag de dag ervaart kun je voorkomen dat het zich opbouwt tot een burn-out. We hebben een paar tips voor je:

N
N
Stel je persoonlijke vraag aan een stress specialist door te bellen naar 085 0470006

Oorzaken van werkstress bij jonge werknemers

Uit onderzoek van TNO (2015) blijkt dat vooral jonge werknemers van 30 tot en met 34 jaar hebben te maken met burn-outklachten en verzuim door psychosociale arbeidsbelasting. De belangrijkste oorzaken zijn emotioneel zwaar werk, hoge taakeisen en ongewenste omgangsvormen zoals pesten. Het hebben van een flexibel contract heeft geen relatie met het ontwikkelen van burn-outklachten of verzuim als gevolg van psychosociale arbeidsbelasting.

De hoofdconclusies zijn:

  1. vooral jonge werknemers van 30 tot en met 34 jaar te maken hebben met hoge burn-outklachten en verzuim door psychosociale arbeidsbelasting;
  2. met name emotioneel zwaar werk, hoge taakeisen en ongewenste omgangsvormen zoals pesten hier aan ten grondslag liggen;
  3. naarmate werknemers ouder worden, beperkte autonomie op het werk een belangrijkere rol speelt bij de ontwikkeling van burn-outklachten;
  4. het hebben van een flexibel contract geen relatie heeft met het ontwikkelen van burn-outklachten of verzuim als gevolg van psychosociale arbeidsbelasting; en
  5. burn-out en verzuim vanwege psychosociale arbeidsbelasting niet (specifiek) zijn gestegen onder jonge werknemers.

Lees hier meer over het onderzoek.

Thijs Launspach Msc. psycholoog aan de Universiteit van Amsterdam legt uit waarom millennials uitgeblust thuis zitten.

Voor vragen of meer informatie

Neem vrijblijvend contact op met het StressCentrum.

14 + 12 =

Op de hoogte blijven?

Wilt u tips ontvangen en op de hoogte blijven van ontwikkelingen op het gebied van de preventie en aanpak van stress, werkdruk en burn-out? Meld u dan aan voor de nieuwsbrief.

AANMELDEN